Інформація про курс

Дисципліна «Гідробіологія» відноситься до професійно-практичного циклу освітньо- кваліфікаційного рівня бакалавр і є базою для подальшої підготовки фахівців за напрямом «Водні біоресурси і аквакультура».

Метою вивчення дисципліни «Гідробіологія» є формування уяви про різноманіття водного населення та його функціонування в основних біотопах Світового океану та внутрішніх (континентальних) водойм. Особлива увага приділяється вивченню особливостей структурно-функціональної організації організмів та систем надорганізменного рівня – популяцій, гідробіоценозів, водних екосистем, їх мінливості та трансформації під впливом природних та антропогенних чинників. В дисципліні також викладаються методи досліджень різноманіття та кількісних показників структурно-функціональних властивостей угруповань гідробіонтів і методи оцінки якості водного середовища на їх основі.

У результаті вивчення курсу гідробіології студенти повинні знати про водне середовище та її населення, про вплив абіотичних і біотичних факторів на гідробіонти, життєві форми пелагіалі та бенталі, структурно-функціональні характеристики водних екосистем. На базі теоретичних знань студенти опановують методи контролю якості водного середовища, природної кормової бази водойм, шляхи і методи впливу на екосистеми з метою поліпшення їх біологічного стану та збільшення кількості біологічної сировини у водоймах.

Перелік базових знань та вмінь, що безпосередньо входять до галузевого стандарту вищої освіти та якими мають володіти студенти після вивчення дисципліни.

Використовуючи спеціальну і довідкову літературу, цитологічні дані, результати сканування і карти хромосом, закони факторіальної, біохімічної та молекулярної  генетики риб, прилади і лабораторне обладнання, комп’ютерну техніку, генетичні та популяційні методи розрахунків фахівець з водних біоресурсів та аквакультури повинен уміти:

-       Дати оцінку місцю гідробіології в системі біологічних наук, її ролі у господарстві

-       Застосовувати методи гідробіологічних досліджень

-       Оцінити вплив факторів зовнішнього середовища на життя ідробіонтів

-        Визначати основні фізико-хімічні властивості води та донних накопичень і їх значення у житті водних організмів.

-       Оцінити умови існування організмів в товщі води, розподіл гідробіонтів в залежності від структури та динаміки водних мас та пристосування організмів для існування в товщі води

-       Оцінити особливості існування в нейстоні, нектоні.Пристосування гідробіонтів до активного плавання в товщі води.

-       Визначати основні зони бенталі в морських та прісних водах та оцінювати життєві форми населення бенталі

-       Визначати вплив факторів зовнішнього середовища на населення бенталі.